Skip navigation

 

 

 

 

 

Ημέρα η προχθεσινή  με άσχημες ιστορικές μνήμες, μιας και η 14η Μαρτίου, ως (κατ’ ελπίδα) γνωστόν, είναι η ημέρα αρχής μιας ασύλληπτης τραγωδίας για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης το 1943.

“Σκοτεινή” εν πολλοίς ιστορία, και μπορείτε να δείτε, σχετικά, ένα πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από το “Abravanel Blog” που ειδικεύεται, κατά κάποιον τρόπον, επί της εβραϊκής ζωής (και) στην Ελλάδα.

Μπορείτε, ακόμα, να διαβάσετε, ένα παλαιότερο, περιστασιακό, κείμενό μου που φέρει τον τίτλο “Ο Λανθάνων Αντισημιτισμός στην Ελλάδα” στο Century Camera II.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί, περαιτέρω, πως οι τελευταίες έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (τα αποτελέσματα των οποίων, διαβάσαμε στην εφημερίδα “Καθημερινή” πριν από λίγες ήμερες) που έχουν να κάνουν με τα αντισημιτικά αισθήματα ανάμεσα στους νεοέλληνες σήμερα, είναι τραγικά απογοητευτικές αν όχι σχεδόν απίστευτες!

Σαράντα τοις εκατό των ερωτηθέντων απήντησε πως βλέπει το Ολοκαύτωμα “θετικά”,  ή εν μέρει(!) θετικά !

Σχεδόν ένας στους δυο  στην πατρίδα μας, δηλαδή,  καλοβλέπει τους “φούρνους για τους Εβραίους”, και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικό:

πραγματικότητα!

 

 

Η κρίση, πρωτίστως πνευματική κρίση ( γιατί τελικά, όπως λέει η κοινή, σοφή διαπίστωση: “όλα τα προβλήματα από το μυαλό ξεκινούν”), έχει εξαχρειώσει, ψυχικά και διανοητικά, σημαντικά πληθυσμιακά τμήματα στην χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως δικαιολογία σε αυτό. Αν δεν καταλάβουμε κάποτε, πως σε αυτήν την χώρα οι “νοοτροπίες” μας τίναξαν στον αέρα, δεν θα καταλάβουμε ποτέ τίποτα. Υπάρχει ένας λόγος που άνθρωποι πεθαίνουν και δεν κουνιέται φύλλο! Αυτό δεν είναι μόνον αδιαφορία και εθισμός στην αποσύνθεση, είναι πάνω απ’ όλα, και πρωταιτίως, υπέρτατη βλακεία!

Ένας τέτοιος αντισημιτισμός, σίγουρα, (και για να επανέλθουμε στο θέμα μας) είναι αδιανόητος για την χώρα μας και σίγουρα συναρτάται με όλην την έκρηξη λαϊκισμού, καθυστέρησης,  συχνών κρουσμάτων ξενοφοβίας/ισλαμοφοβίας,  μισογυνισμού, ομοφοβίας και λοιπών ρατσιστικών αντιμετωπίσεων, όπως, επίσης, και με την γελοιότητα του εγκεφαλοπαθούς/ψυχανωμάλου bullying στο ελληνικό διαδίκτυο.

Κάποτε, δεν απογυμνώνεται παρά ένας εξαθλιωμένος, συμπλεγματοπαθής πυρήνας συμπεριφοράς, ο οποίος δεν χρειάζεται καν κάποιο από τα προαναφερθέντα σύνδρομα για να εξαντλείται απλώς στην προγλωσσική κραυγή του “γιατί εσύ, και όχι εγώ, ρε ” (και δεν κάνει τον κόπο ο εκάστοτε προγλωσσικός να ρίξει μια ματιά στο σύμπαν που του φώναζει/απαντάει δριμύτατα, και σίγουρα, λαϊστί, πλην όμως ακριβολογικώς:”γιατί απλά είσαι μαλάκας, άνθρωπέ μου -ούτε για γέλια!”).

 

 

Να πω εδώ, προσωπικά, πως δεν είμαι Εβραίος και δεν έχω οποιαδήποτε εβραϊκή καταγωγή (το έχω ακούσει και αυτό, εννοείται, μέσα στα …. άπαντα της παράνοιας και της λάσπης κατ’ εμού που έχουν εκτοξευθεί ανά καιρούς από διάφορα παντελώς και παγκοίνως γελοία πλάσματα), και ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τι το κακό θα είχε.  Μα, εδώ, κάποιο δύστυχο με είπε και μουσουλμάνο (τι το κακό θα είχε και αυτό αν συνέβαινε!;).

Όμως, …Εβραίος μουσουλμάνος, ομολογώ ότι μου είναι κάπως ….πολύ για να το φανταστώ (έχω δακρύσει στα γέλια, να με συγχωρείτε), αλλά δεν βαριέσαι,  Ελλάδα είναι εδώ, τα πάντα τελούν σε μια δοκιμασία και τεστ αντοχής ενός στοιχειώδους, ακόμη, δείκτη νοημοσύνης.

Αρκεί να μην μας φαίνεται, όταν κατεβαίνει αναπάντεχα πολύ αυτός ο δείκτης, παράξενη αυτή, η όλη αποσύνθεση, εντός της οποίας ανεξέλεγκτα χορεύουν πια όλα τα ζαλισμένα σκουλήκια.

 

 

 

Advertisements