Skip navigation

 

 

 

ΕΝΝΕΑ ΤΥΧΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΡΙΤΗ ΒΡΑΔΑΚΙ

 

1 . Ο Μύθος είναι η πρώτη και η εσχάτη πραγματικότητα. Ενδιάμεσα η καθημερινότητα υπνοβατεί, περνώντας ασυναίσθητα μέσα από ζωροαστρική φωτιά.  Δεν καίγεται, επειδή δεν βλέπει την φωτιά.

2 . Η Φιλοσοφία μπορεί να μην έσωσε τον κόσμο, όμως σε κάθε περίπτωση κατόρθωσε (μέσα από άπειρες και μη συνειδητές, φυσικά, εμμεσότητες δράσης επί της καθημερινότητας), να “εξευγενίσει” την σκέψη. Και έχει περαιτέρω “σημασία” κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται για απλή ευγένεια και μόνον.

Τι στο καλό, το σύμπαν όσον ανελέητο και αν είναι, αν μη τι άλλο  “έχει τρόπους” (πολλούς), όταν θα θελήσει κάποιος να το “προσεγγίσει” !

3. Ο Νους είναι πολιορκητικός κριός.

4 . Υπάρχει μια φυλετική υπο-κάστα στο οροπέδιο του Chota Nagpur στην Ινδία (δεν είναι “υποκάστα” ακριβώς, όμως το όλο σύστημα διαβαθμίσεων και πολυδιακλαδώσεων των φυλετικών και μη φυλετικών καστών -στην Δυτική Βεγγάλη κυρίως-  υπήρξε ανέκαθεν τόσον περίπλοκο, που αρκούμαστε για λόγους ευχρησίας προς χάριν του αναγνώστη σε αυτόν τον όρον),  υπάρχουν λοιπόν οι Bichwar τείνοντες προς εξαφάνισιν σήμερα, αν δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως, που έχουν ως τοτέμ τους την …σαρανταποδαρούσα.

Οι Bichwar, εκ των πραγμάτων,  υπήρξαν οι πρώτοι υπερρεαλιστές ανάμεσα στους λαούς.

5. Κάθε τοτεμικό ζώο δεν είναι μια απόδραση από την “condition humaine”, αλλά μια βαθύτερη συνειδητοποίησή της. Οι πρωτογονικοί και βαρβαρικοί λαοί δεν υποψιάζονταν απλά κάποιες αλήθειες, αλλά τις έβλεπαν σχεδόν δια γυμνού οφθαλμού.

6. Μιας και αναφέραμε την Βεγγάλη παραπάνω. Σε καμμία άλλη γλώσσα το “σ’ αγαπώ” δεν τραγουδιέται τόσον μεθυστικά (γιατί στην γλώσσα Bengali οι λέξεις δεν προφέρονται απλά, αλλά σχεδόν μελωδούνται), όσον στην γλωσσα Bengali :

আমি তোমাকে ভালবাষি ,

με μια κατά προσέγγισιν προφορά: “άμι τομάκε μπ’αλόμπάΣί”, – όπου μπ’ ο φθόγγος b συνοδευόμενος από μια ελαφρά εκπνοή (περίπου κάτι σαν “h”) και Σ το παχύ σ, όπως ακούγεται στο αγγλικό sh. Με τις τρεις τελευταίες συλλαβές της τρίτης λέξης να ακούγονται συνήθως εξ ίσου τονισμένες.

7. Υπάρχουν γυναίκες που όσον περνάει ο χρόνος, τόσον λάμπουν και ομορφαίνουν. Βλέπεις, για παράδειγμα, μια γυναίκα στα 25 της και είναι νόστιμη, αξιοπρόσεκτη, όμορφη, ή όπως προτιμάτε να το πείτε.

Η ίδια γυναίκα όμως στα 40-45 είναι πολύ απλά μια θεά. Και όσον περνάει ο χρόνος, τόσον περισσότερον θα ομορφαίνει.

Πράγμα που σημαίνει, πως ακόμα και ο Χρόνος, κάποτε, προκύπτει …ερωτευμένος.

8.  Δεν το’λεγε, άλλωστε, πολύ καίρια μια φορά κι έναν καιρό, ο Blake;

“Eternity is in love with the productions of time”.

Και ο Χρόνος, με την σειρά του, ερωτευμένος με μερικούς ανθρώπους, όντας οι ίδιοι τα προϊόντα της αιωνιότητας.

9. Δύσκολον να αντισταθεί κανείς σε “τρελλό” έρωτα, όσον και αν προτιμάει περιπτώσεις που προκύπτουν από απλή ερωτική “έλξη” για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Σε περίπτωση παράφορου διλήμματος “τρελλού” έρωτα,  εμμένει πάντοτε ισχυρό το εξής ενδεχόμενο ή πιθανότητα : για να βρει κανείς την “ησυχία” του,  αποφασίζει, τελικώς, να την …χάσει.

 

 

 

 

Advertisements