Skip navigation

 

hercules_phixr(1)

 

 

1. Η Ευρώπη μια φορά και έναν καιρό ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα. Δεν είναι ζήτημα “ευρωπαϊσμού” και “αντιευρωπαϊσμού”, αλλά αναγκαιότητας και μη άλλης καλύτερης επιλογής για τα δεδομένα της εποχής και της χώρας.  Θα εξευγένιζε αυτή την χώρα, θα την έκανε πιο ανθρώπινη, θα της έβγαζε πολύ από τον κάλο στον εγκέφαλο. Τώρα που η Ευρώπη αποσυντίθεται, δεν υπάρχει πλέον αυτή η ευκαιρία.

Η Ελλάδα ακολουθεί την μοίρα της ηπείρου, αλλά σε πορεία  εις δεκαπλούν χειρότερη. Ό,τι για την Ευρώπη είναι σήμερα κόλαση, για την Ελλάδα είναι τραγική …ανεμελιά στην άκρη του γκρεμού (συν facebook και αρλουμποπολιτικολογία). 

 

 2. Μουσουλμάνα αριστούχος  είναι και φορούσε μαντήλα η κοπέλλα στην παρέλαση. Τι θέλατε δηλαδή, να φοράει; τον ζουρλομανδύα σας;

Είναι δυνατόν να σας πείραξε αυτό το πράγμα; (όσους σας πείραξε).

Αφήστε τις ισλαμικές κοινωνίες στην ησυχία τους! Μόνες τους θα βρουν τον δρόμο τους προς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όσον αφορά το “παραδοσιακό” πλαίσιο ζωής τους. Δεν χρειάζονται δυτικούς “συμβουλάτορες” να τα κάνουν μαντάρα!

Το οποίο “πλαίσιο” συχνά δεν είναι και τόσον “παραδοσιακό” όσον φαντάζεστε! (πού ζείτε;!).  Δείτε πώς συμπεριφέρονται οι μπανγκλαντέσι γυναίκες!

Ή μήπως φαντάζεστε ότι η Ελλάδα σαν χώρα και στην σημερινή κατάστασή της μοιάζει με κάτι περισσότερο από απλή επαρχία μπροστά στο υπερσύγχρονο και τρομαχτικά δυναμικό Ιράν;

Για παράδειγμα σε αυτό το τελευταίο: άλλη περίπτωση ήταν ο προοδευτικός μουλάς Χαταμί (υπέρμαχος εκτός των άλλων και στην πράξη του δόγματος “dialogue among civilizations” και ΟΧΙ “clash of civilizations”!)  και άλλο ο “παραδοσιακός” Αχμαντινετζάντ που κυβερνάει μέχρι σήμερα. ‘Οπως και να έχει όμως η εξέγερση του 2009 απελευθέρωσε (κατ’ ανάγκην) πολλά πράγματα. Φυσικά, υπάρχουν πιο πολλά που πρέπει να γίνουν. Λάβετε υπ’όψιν σας, πως εδώ μιλάμε για λαό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, και, κυρίως, με άι κιού που εσείς δεν θα το φτάνατε ούτε σε χίλια χρόνια.

 

 3 . Όσο πιο σοβαρά παίρνετε μερικοί την ποίηση, και επιχειρείτε κάτι χιλιοτετριμμένους/μπαταρισμένους/ παραμερισμένους εδώ και δεκαετίες δογματισμούς περί “εμπνεύσεως” και “επεξεργασίας”, τόσον περισσότερον θα είστε καταδικασμένοι να γράφετε πεζογραφία αντί για ποίηση. Η οποία θα είχε περισσότερη τύχη αν διεκπεραιωνόταν εκεί που πραγματικά ανήκει: στον πεζό λόγο και όχι σε στίχους.

Όμως μην τρομάζετε, δεν είστε οι μόνοι: το 80% της ποίησης που γράφεται σήμερα, και δη εκείνο που ενέχει δημαγωγικό κίνητρο (ανάγκη να παρουσιάζεται τακτικά κάτι στο facebook) είναι καθαρή πεζογραφία τεταγμένη μεν αλλά μη ευκλεώς προσαρμοζόμενη σε στίχους.

Κάποτε θα μάθετε το εξής: στην ποίηση υπάρχει μόνον ένας (1) χρυσός κανών:

το αποτέλεσμα μετράει.

Από εκεί και πέρα τα “θεωρηματάκια” του κιλού είναι δικαιολογίες.

Όταν γράψετε ΟΥΣΑ ΠΟΙΗΣΗ, τότε θα έχετε μετά κάθε ευχέρεια να εκφράσετε αφορισμούς όντως θεωρητικούς και όχι παπικούς “αφορισμούς”.

 

4. Αυτό μας έλειπε. Άλλοι, έχετε που έχετε αλλάξει τα φώτα στην ποίηση, γλύφεστε τώρα να κάνετε ρημαδιό και την …φιλοσοφία. ‘Ετσι είναι, τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Και λέτε τις απερίγραπτες ανοησίες (αν ενδιαφέρεστε να μάθετε ΤΙ και ΓΙΑΤΙ, αναλαμβάνουμε να σας τις δείξουμε φράση-προς-φράση!).

Καθήστε πρώτα για καμμιά δεκαετία (τουλάχιστον!) διαβάζοντας συστηματικά και μετά μιλήστε. Η φιλοσοφία δεν είναι ποίηση, δεν είναι, τουτέστιν παιδική χαρά. Η δε ανάγνωση ποιητικών βιβλίων ισοδυναμεί με το μηδέν, κατά την γνώμη μου δεν είναι πραγματική παιδεία(πλην ενός 5 % των ποιητικών βιβλίων).

Αφήστε την φιλοσοφία τουλάχιστον ήσυχη, συνεχίστε να ρημάζετε την ποίηση. Μικρότερο, κατά πολύ μικρότερο το κακό.

 

5. Μαζέψ´τε τον καμμιά φορά, γιατί εμείς θα ασχοληθούμε μιά και καλή μαζί του. Ο άνθρωπος  δεν είναι απλός μαλάκας, αλλά (δεν μπορεί να το πει κανείς αλλιώς) πρωτοφανής μαλάκας, ακόμα και για τα δεδομένα του εγχωρίου διαδικτύου. Και ο πλέον ακραίος διαδικτυακός ψυχάκιας σπάνια κολλάει πάνω από τέσσερεις-έξι μήνες το πολύ σε όσους μισεί ή και φθονεί ή για τον οποιοδήποτε λόγο του έχουν γίνει έμμονη ιδέα στο μυαλό. Αυτός κολλάει για καμμιά … δεκαριά χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτος εφ’ όρου ζωής!

Βρίζει τις γυναίκες “πουτανάκια”, τους άνδρες που μισεί ή φθονεί προσπαθεί να τους δυσφημίσει με κουτοπόνηρο τρόπο ως χασικλήδες, αδελφές,  αλκοολικούς, σακάτηδες, κλπ. Βρίζει τις γυναίκες τους, γενικά ανθρώπους ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΚΑΝ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟΥΣ. Κατασκευάζει και ψυχανώμαλα σεναριάκια (μόνος του ή με συνεργούς) για να τους δυσφημίσει (όσον έχει να κάνει με εμένα αυτός ο ηλίθιος έχει μπλέξει στην αρρωστημένη φαντασία του και την …μάνα μου, μιαν άκακη  γερόντισσα 85 χρονών που εδώ και τριάντα χρόνια ζει στην άλλη άκρη του σύμπαντος!).

Φυσικά σε όλους λέει (και σε μένα) κλαίγοντας τα ίδια: “όχι προς θεού, δεν το έλεγα για εσάς! Δεν συκοφαντώ εσάς! Αλλον συκοφαντώ!” κλπ.

Το άτομο είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ σε ό,τι λέει και κάνει.

Μαζέψτε τον επιτέλους, γιατί θα βρεθεί απότομα προ εκπλήξεως! Και εδώ μιλάμε για δυσφημίσεις χρόνιες οι οποίες λόγω του περιεχομένου τους αγγίζουν αυξημένο ποινικό βαθμό (όσον αποτυχημένος λασπάς και αν υπήρξε γιατί οι περισσότεροι ξέρουν – ή έμαθαν και  μαθαίνουν εν τω μεταξύ- τι σόι πράγμα είναι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Δεν μας φτάνουν όλα, δεν μας φτάνει η τρελλοχώρα, η επικίνδυνη εποχή, τα παιδιά μας που δίνουν εξετάσεις, το ένα το άλλο, έχουμε και τον κάθε ανισόρροπο!

 

 

 

Advertisements